Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu blir det billigare att resa över länsgränserna

Publicerad

Nu har länen i södra Sverige kommit överens. Den extrakostnad som tillkommer vid resa över länsgränserna med buss och tåg tas bort.

När man stiger på bussen eller tåget är det en högre kostnad för resan i den första zonen. Om man sedan passerar en länsgräns kommer den högre kostnaden en gång till.  

– Mest drabbar det de kortare resorna. Om man åker från Älmhult till Osby och jämför det med en resa mellan Älmhult och Diö så blir det en stor skillnad, säger Sven Sunesson som är gruppledare för Centerpartiet som var partiet som motionerade frågan i Region Kronoberg. 

Länen i Småland, Halland, Blekinge och Skåne har deltagit i diskussionerna och har nu kommit fram till att jämna ut kostnaderna länen emellan. Förändringen kommer ske någon gång under 2019 när de nya taxorna börjar gälla. 

– För de som åker mycket kortare resor mellan länen kommer det bli ungefär 100 kronor billigare på månadskortet, säger Sven Sunesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer