Foto: Lantmäteriet/Faksimil

Nu blir ”Krunan” Kronan

Publicerad

Nu byter Lantmäteriet namn på höjdformationen Krunan som ligger inom Kronans naturreservat i Älmhult.

Från och med nu heter höjdformationen mitt i Kronans naturreservat just Kronan, det framgår av ett beslut som tagits av Lantmäteriet efter att fastighetsägaren uppmärksammat myndigheten på frågan.

I ett så kallat förbättringsförslag till Lantmäteriet menar fastighetsägarens dotter att hon har äldre kartor som visar att höjden tidigare hetat Kronan. Lantmäteriet har nu därför beslutat att ändra det nuvarande namnet, eftersom höjdformationen inte överensstämde med namnet på naturreservatet.

Kronans naturreservat inrättades av Länsstyrelsen i Kronobergs län den 21 oktober 1985 och Lantmäteriet har i sin utredning av frågan konstaterat att området omväxlande benämns Kronan och Krunan på Älmhults kommuns hemsida och i andra sammanhang.

Lantmäteriet har även diskuterat frågan med namnkonsulenten vid Institutet för språk och folkminnen. Institutet konstaterar att man i de lokala dialekterna skiljer på uttalet för krona 'betalningsmedel och kruna 'högt beläget stenröse, backe med trädvegetation, och liknande.'. Institutet har dock inget att invända mot att namnet Kritnan för höjdformationen stavningsändras till Kronan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet