Foto: SVT

Nu drar Ironman i Kalmar igång

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds Ironman Kalmar. Det är en tävling i triathlon, en del av Ironmanserien och också ett svenskt mästerskap. Loppet har ökat i popularitet och hade 2038 fullföljande deltagare år 2017.

Årets tävlingar börjar redan på onsdagen med loppet Kalmar mini tri, som är Sveriges fjärde största triathlontävling efter Ironman Kalmar, Ironman 70.3 Jönköping och Stockholm triathlon.

Tävlingen har funnits sedan 1992 och distanserna i Kalmar mini tri är 520 meter simning, 18 kilometer cykling och 4,2 kilometer löpning. Simningen startar vid Kattrumpans badplats vid klockan 18 på onsdagskvällen, och omkring 50 minuter senare beräknas de snabbaste deltagarna gå i mål på Stortorget.

Ironman Kalmar 2018

3 år gamla ”Ironmen”

På fredagen hålls loppet Ironkidz Kalmar som, precis som namnet skvallrar om, är ett lopp för barn. Loppet riktar sig till barn i åldrarna 3 till 15 år och inehåller inget tävlingsmoment eller tidtagning, utan syftar endast till att ge barnen en chans att uppleva hur det är att springa i Ironman-miljön. De allra minsta springer 500 meter, och de äldsta 1500 meter.

Kulminerar på lördagen

Starten för Ironman Kalmar går klockan 06:45 på lördagen för professionella deltagare och en kvart senare för övriga. Sträckorna är de officiella Ironmandistanserna, vilka uppgår till 3860 meter simning, 180 kilometer cykel och 42,2 kilometer löpning. De snabbaste deltagarna beräknas klara av detta till klockan 15:30 då de går i mål på Stortorget.

Trafikstörningar under Ironman

Under hela veckan kommer Kalmar fyllas av olika aktiviteter och arrangemang i anslutning till loppet. I samband med kalmar mini tri den 15 augusti och Ironman den 18 augusti kommer vissa vägar i och omkring Kalmar att stängas av för trafik. Information om vila vägar som kommer att vara avstängda under vilka tider finns på Kalmar kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ironman Kalmar 2018

Mer i ämnet