Skogsägare som inte avverkar naturvärd smkog ska nu belönas av Södra. Foto: Södra

Nu får skogsägare mer betalt – om de inte avverkar

Publicerad

Södras 52 000 medlemmar avsätter idag i snitt åtta procent av sin skog för naturvård. Nu inför Södra en premie som ger skogsägare mer betalt för sitt virke – om man avsätter mark för bevarande av den biologiska mångfalden.

Att avsätta skog för naturvård innebär att man ger upp inkomster för bevarande av den biologiska mångfalden. Idag avsätter Södras medlemmar i snitt åtta procent av sin skog för naturvård, men det skulle kunna vara mer.

För att belöna de skogsägare som avsätter skog inför Södra nu en premie för naturvård, vilket innebär att de skogsägare som är certifierad i Södras gruppcertifikat (kräver att minst fem procent av skogen avsätts), och har en aktuell grön skogsbruksplan i Södras system får mer betalt för virket som säljer.

”Uppmuntra medlemmar”

Upp till 25 kronor extra per kubikmeter kan premien ge.

– Familjeskogsbruket har alltid balanserat brukande och bevarande. Nu vill vi uppmuntra de medlemmar som tar ett särskilt ansvar för bevarandet och säkerställa den fortsatta utvecklingen av höga naturvärden i det småskaliga skogsbruket i Götaland, säger Jessica Nordin, miljöchef på Södra Skog i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer