Här i ett läger utanför Hovmantorp bodde en tid några av de tiggare som misstänks ha blivit utnyttjade. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Åklagarens dilemma – offren i tiggarrättegången svåra att hitta

Publicerad

I den stora rättegången om människohandel ska de personer som enligt åklagaren tvingats till Sverige för att tigga och bo i misär förhöras via länk från Bulgarien. Men en av de målsägande har inte gått att kalla till rättegången, och om fler uteblir kan det försvåra åklagarens möjligheter att få en fällande dom.

Redan under tisdagen inleddes den del av rättegången där de utsatta personerna ska få ge sin bild av händelseförloppet. Men den person som skulle ha förhörts under eftermiddagen har inte gått att nå.

– Man har inte fått tag i honom, de här personerna har inte så fasta adresser som vi har så det har inte gått att delge honom en kallellse, säger kammaråklagare Måns Biörklund som är huvudansvarig för rättegången.

Människohandel med tiggare

Men i dag onsdag ska ytterligare två av de målsägande vittna på länk från Bulgarien. Och det ser ut att bli av.

Hur kommer det sig att ni inte valt att flyga hit de här personerna?

– Det är ett större ingrepp för en målsägande att flyga och de vittnar ju live, men via länk och det ska inte påverka bevisningen på det sättet att det får ett lägre värde bara för att de inte är fysiskt närvarande, säger Måns Biörklund.

Åklagare Måns Björklund i samband med första rättegångsdagen Foto: SVT

Kan få konsekvenser

Men om fler av de målsägande inte dyker upp och medverkar via länk så kan det få konsekvenser.

– Vill ju ha all bevisning med som vi kan. Det är många olika delar, vi har ju även till exempel telefonavlyssning och videofilmer också. Men försvinner en del är det såklart inte bra, säger Måns Biörklund.

Men kan ni inte bara spela upp de videoinspelade förhör som ni har från polisutredningen?

– Dem kan man bara åberopa under vissa omständigheter. Vårt system bygger på muntlighetsprincipen så det är viktigt att förhören sker under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet