Det bjöds på läskande söta drycker och tilltugg vid invigningen av islamska skolan i Växjö. Ahmed Bakalaev med keps har fyra barn på skolan. Foto: Kaisa Andersson

Nu har islamiska skolan invigts på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett år efter att branden härjade på Växjö islamiska skola invigdes den på nytt under lördagen. Det bjöds både på fika och tipspromenad om skolans historia.

– Man känner en väldig glädje och stolthet att vi kan inviga skolan i dag. Vi är tacksamma för all hjälp vi fått från kommunen, byggherrarna samt allmänheten, säger Omar Abuhelal som är biträdande rektor på skolan.

Det var under midsommardagen i juni förra året som branden slog till mot Växjö Islamiska skola. Polisen konstaterade efter en utredning att branden var anlagd men ärendet lades ner i brist på bevis tidigare i februari i år.

Muslimsk skola förstörd i brand

– Vi hade alla önskat att någon dömts för brottet så vi kan känna oss trygga på skolan, säger Omar Abuhelal.

Öppnade efter påsklovet

Fastigheten färdigrenoverades strax innan påskhelgen och sedan dess har skolan kunnat välkomna tillbaka sina elever till verksamheten. Under lördagen invigdes skolan där både föräldrar och barn deltog.

– Det är jättefint och det är jättestor skillnad från hur det såg ut tidigare, skolan är så ren och har fina bänkar, säger Abeer Abdulhayjaa som har tre barn på skolan.

En annan förälder instämmer i komplimangen.

–  Jag tycker det känns bra att skolan är invigd, det är nya häftiga lokaler, säger Ahmed Bakalaev som har fyra barn på skolan.

Minnet om branden finns kvar

Men det finns fortfarande en viss oro bland några av föräldrarna med tanke på den anlagda branden för ett år sedan.

– Många av barnen här på skolan är ju invandrare och man hör om nazistgrupper och sånt, det finns sådana diskussioner. Men samtidigt, vad ska vi göra? Vi får bara hoppas att det ska bli bättre, säger Ahmed Bakalaev.

Men Abeer Abdulhayjaa tror inte att branden påverkade barnen särskilt mycket.

– Barnen glömde branden ganska snabbt, den senaste tiden har de mest pratat om sin nya skola och hur fin den är, säger hon.

I samband med renoveringen har skolan nu skärpt bevakningen samt installerat övervakningskameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muslimsk skola förstörd i brand

Mer i ämnet