Nu hotas vattenbrunnarna av torkan

Publicerad

Om kraftiga regn uteblir de närmaste veckorna riskerar grundvattennivåerna att vara rekordlåga enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU. Grävda och borrade brunnar som får sitt vatten från små vattenmagasin riskerar nu att torrläggas.

Borrningsföretagen har under våren haft fullt upp och är fullbokade under sommaren och fram till hösten.

– Många har varit ute i god tid och vi har varit fullbokade redan tidigt på året, säger Christian Svensson som är brunnsborrare.

Lite regn sedan maj

SGU övervakar och mäter grundvattennivåerna i Sverige. Mätningarna visar att grundvattennivåerna är mycket under det normala i Småland och i Blekinge. Om det inte kommer kraftigt med regn under de kommande veckorna riskerar grundvattennivåerna att bli rekordlåga.

– Det var en bra påfyllnad under våren men sedan maj månad har det inte regnat mycket. I Småland samlas grundvattnet i små vattenmagasin som är extra känsliga för kortare torkperioder. Läget med grundvattnet ser ut att bli värre än förra året och det är risk för att grävda och borrade brunnar sinar, säger Fredrik Theolin.

”Har borrat ner till 120 meters djup”

Fastighetsägare kan då tvingas att gräva ännu djupare i marken för att hitta vatten. Efterfrågan på Christian Svensons tjänster kan därför bli större till hösten.

– Just vid den här fastigheten har jag fått borra ner till 120 meters djup. Det är inte ovanligt att jag behöver gräva så djupt nuförtiden, det ska bli skönt med semester nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet