Anders Fransson, utvecklingsledare vid Region Kronoberg, för de nya integrerade missbruks- och beroendemottagningarna. Foto: SVT & Region Kronoberg

Nya mottagningar för missbrukare invigs i Kronobergs län

Publicerad

Redan 2015 fattades beslut om en missbruks- och beroendemottagning i Region Kronoberg, men verkställandet har dröjt på grund av svårigheter att hitta lämpliga lokaler. Nu är satsningen fullbordad, och under fredagen invigdes mottagningen med placering i Växjö och Ljungby.

En beroendemottagning i regionens regi har tidigare funnits på Sigfridsområdet i Växjö för patienter med både missbruk och en psykiatrisk diagnos, så kallad samsjuklighet.

Under hösten 2015 fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om två nya integrerade missbruks- och beroendemottagningar i Växjö och Ljungby, som ett led i att samordna och öka kvaliteten på missbruksvården i länet.

– Man ska erbjudas en jämlik vård över hela länet oavsett i vilken kommun man bor. Vi är väldigt nöjda med att vi äntligen kommit till skott, säger Anders Fransson, utvecklingsledare på Region Kronoberg.

Befintliga resurser till nya lokaler

Efter ett långvarigt sökande efter rymliga och centralt belägna lokaler, invigdes under fredagen de två nya mottagningarna på Linnégatan i Växjö och Storgatan i Ljungby. Respektive kommun står på hyreskontraktet men projektet samfinansieras med regionen och övriga kommuner.

Satsningen har inneburit några nyanställningar men framför allt omfördelning av befintliga personalresurser.

Vill fånga upp i tidigt skede

Verksamheten riktar sig till personer från 16 år med missbruks- och beroendeproblematik när det gäller narkotika, alkohol och läkemedel.

– Detta innefattar dopning, och på sikt även spelmissbruk. Vi märker av ett behov och vill öka tillgängligheten för de som behöver hjälp, och också fånga upp personer med behov av hjälp i tidigare skeden, säger Anders Fransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet