Dolda folksjukdomen drabbar varannan kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Fem miljarder kronor. Så mycket kostar det att laga brutna ben i Sverige varje år, och ofta är det benskörhet som ligger bakom.

Benskörhet drabbar i första hand kvinnor över 50 år. Sjukdomen, som har den medicinska termen Osteoporos, försvagar skelettet så att benen i kroppen riskerar att brytas väldigt lätt.

För att sätta fokus på denna dolda folksjukdom så pågår just nu en särskild satsning vid lasarettet i Växjö. Under två veckor kan vem som helst komma till lasarettet och stoppa sin fot i en maskin som mäter skelettets kvalitet. Då får man snabbt svar på om man ligger i riskzonen.

Dold folksjukdom

Sanna Barbir är överläkare på akutgeriatriken vid Region Kronoberg, och hon är specialist inom området.

– Det handlar om en dold folksjukdom, som är så utbredd och tyst att man inte känner till att man har den tills en olycka händer och en fraktur uppstår, säger hon till SVT.

Sverige och Norge i topp

Benskörhet blir allt vanligare, delvis beroende på att människor lever längre idag. I 70-årsåldern har drygt var tredje kvinna och var sjätte man benskörhet, och hälften av alla kvinnor i Sverige kommer någon gång att drabbas av ett benbrott till följd av försvagat skelett visar statistiken.

Tittar man globalt är benskörhet allra vanligast i Sverige och i Norge. Varför de två nordiska länderna ligger i topp vet inte expertisen.

– Det spekuleras i solbrist, levnadsvanor och högre medelålder. Men vi vet inte. I Finland till exempel ser siffrorna inte likadana ut, säger Sanna Barbir.

Vill öka medvetenheten

För att undvika att drabbas av benskörhet när man har blivit lite äldre så finns det några saker som Sanna Barbir tycker det är viktigt att man tänker på.

– Träna. Inte röka, och använda alkohol i väldigt måttlig nivå. Men framförallt handlar det om att skaffa kunskap om att problemet är så pass utbrett, att göra människor medvetna, säger Sanna Barbir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.