Foto: SVT

Nu kan kronobergarna inte köpa biljetter ombord på tågen

Publicerad

Sedan den 10 december kan resenärer på Öresundstågen och Krösatågen inte längre köpa biljetter ombord i Kronobergs län. Länstrafiken Kronoberg tar efter Skånetrafiken och Kalmar länstrafiks tidigare beslut.

Resenärer som reser på något av tågen från en station i Kronobergs län måste nu ha ett giltigt färdbevis redan vid ombordstigning. Annars får de betala 1000 kronor i böter.

– Sedan ett antal år tillbaka har Skåne haft kravet att man måste ha biljett när man kliver ombord. Sedan följde Kalmar på samma spår och nu anpassar vi oss efter dem, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg.

Enligt honom gör det här att tågpersonalen får ett lättare jobb.

– Det blir mer enhetligt eftersom det redan är så i de andra länen. De har fått informationen och är väl medvetna om de åtgärder som vidtagits, säger han.

Inga böter första veckan

Den här veckan riskerar dock inte personer som ännu inte nåtts av den nya informationen några böter.

– Någon kan naturligtvis ha missat informationen första dagarna. Man får ha överseende om det är alldeles uppenbart att man inte rest på länge, säger Thomas Nilsson.

Han förklarar att kronobergarna redan är duktiga på att ha med sig giltiga biljetter när de reser.

– Vi gör ju extra kontroller emellanåt och det är väldigt lite tjuvåkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.