Foto: SVT/wikimedia commons

Nu kan förvildad kungsfasan jagas i Småland

Publicerad

Nu är det klart för skyddsjakt på kungsfasaner i Högsby och Mönsterås kommuner. Länsstyrelsen i Kalmar vill komma i kontakt med jägare som vill delta.

Kungsfasaner har etablerat sig i skogarna kring Högsby och Mönsterås kommuner, det har vi berättat tidigare. Fågeln lever normalt sett i östra Asien. Men av någon anledning har de etablerat sig i Kalmar län. Vilda kungsfasaner beskrivs som en revirstark art som kan konkurrera ut andra fåglar och även störa faunan. Den bedöms kunna reproducera sig i vårt klimat.

– De skulle kunna skapa en population och det vill vi undvika, säger naturvårdshandläggare Lina Tomasson.

20 i varje kommun

Sedan tidigare har Länsstyrelsen i Kalmar län fått tillstånd av Naturvårdsverket att bedriva skyddsjakt på kungsfasanerna. Nu är allt det juridiska klart och skyddsjakten kan starta.

20 kungsfasaner får skjutas i vardera kommun innan 31 december i år. Jägare som bor i Högsby eller Mönsterås kommuner och som vill delta i jakten uppmanas kontakta Länsstyrelsen i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.