Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Missnöjet med de styrande partierna är stort efter nedläggningar av äldreboendet Solgården och ungdomsgymnasiet, menar Daniel Arnebert som vill ha ett extra val i Uppvidinge kommun. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Efter nedläggning av äldreboende – nu samlas röster för extra val

Publicerad

Folkinitiativet kallas gruppen som har lyckats samla in de namnunderskrifter som krävs för att påbörja processen mot extra val i Uppvidinge kommun. Initiativet togs efter att kommunen klubbat nedläggningen av äldreboendet Solgården i Norrhult i december förra året.

– Beslutet att lägga ner Solgården har gjort att fler människor engagerat sig, säger Daniel Arnebert, en av initiativtagarna till folkinitiativet i Åseda.

Om tio procent av de röstberättigade i kommunen skriver på så tvingar man kommunfullmäktige att ta upp frågan om folkomröstning om extra kommunval.

Svåra steg på vägen

Men att samla in rösterna är den lätta biten. För att det ska gå hela vägen till ett extra val är det mycket som ska falla på plats:

• Först måste minst en tredjedel av fullmäktiges ledamöter rösta för en folkomröstning. Annars läggs förslaget ner direkt.

• Om förslaget går vidare så genomförs en folkomröstning, som inte är bindande utan rådgivande. Blir det ja i folkomröstningen går frågan tillbaka till fullmäktige.

• För att besluta om extra kommunval krävs det att en kvalificerad majoritet i fullmäktige röstar för, det vill säga två tredjedelar av de närvarande ledamöterna.

”Inte troligt att de lyckas”

Det krävs alltså många steg på vägen och det är inte troligt att folkinitiativet lyckas, menar Erik Wångmar, docent och lektor i statsvetenskap och historia vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Det är en snårig och lång process som tar tid att genomföra. Ifall det skulle lyckas så skulle det nya kommunfullmäktige sitta i kanske ett år eftersom det är nytt kommunval 2022. Det är inte så att ett extraval skulle ge de nya politikerna fyra år vid makten, så är det inte. Så nyttan med att dra igång denna process är inte så stor, säger han.

Men Daniel Arnebert tror ändå att de ska lyckas få till ett extra val.

– Vi tror absolut att politiker på orten kommer att lyssna på oss, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svea Almkvist Svensson, 94, vill inte bli flyttad: ”Hoppas jag hinner dö innan de flyttar mig” Foto: SVT/Ricardo Garcia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer