Foto: Hanna Nilsson

Snart påbörjas saneringen av Malmfjärden

Publicerad

Om inget skulle göras åt Malmfjärden i Kalmar skulle den så småningom bli torrlagd på grund av de sediment som hela tiden byggs på. Det menar William Hogland, professor i miljö- och ekoteknik på Linnéuniversitetet.

– Det handlar om bottensediment från bland annat metaller som hela tiden byggs på. Vi vill bevara den vackra fjärden som gör så mycket för centrala Kalmar.

I mitten av juli planerar man dra igång ett pilotprojekt där en robotliknande maskin kommer gå på botten av fjärden och varsamt ta upp sediment. Det som plockas upp kommer sedan pumpas upp till en flotte som ligger på ytan och från den leds det viare till andra sidan fjärden där uppsamling och rening av materialet tar vid. Nästa sommar planerar Kalmar kommun för en mer omfattande sanering.

– Vi vet inte alls vad vi kommer att hitta. Men det vi tror ska finnas där är bland annat rester av olika metaller och även bottensediment. Det sistnämnda hoppas vi kunna rena för att sedan återanvända i exempelvis byggmaterial eller liknande.

Kalmar
Foto: Hanna Nilsson

Kommer att ta över tre år

Projektet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Kalmar kommun och ett privat företag. Finansieringen kommer från EU-pengar. Projektet väntas vara klart om cirka tre och ett halvt år och då skulle det även kunna vara möjligt att bada i fjärden.

– Det finns ju en uttalad vilja från politikerna att det ska gå, och visst borde det vara möjligt.

Fabio Kaczala och William Hogland. Foto: Hanna Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet