Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Gödseltunnor blir effektiva brandsläckare

Uppdaterad
Publicerad

En helt vanlig gödseltunna som i normala fall används vid gödselspridning kan omvandlas till en effektiv brandsläckare. Men intresset har hitills varit svalt från de som äger tunnorna.

Ur röret där det brukar spruta gödsel så kommer det istället rent vatten. Strålen kan nå 50 meter in i skogen eller upp i trädtopparna och tunnan dras av en vanlig traktor som då blir ett komplement till annan traditionell brandbekämpning.

Men ett problem är att det kan vara svårt att få tag i tunnorna när det är bråttom. Nu ska LRF Sydost och Maskinringarna, som är en sammanslutning av lantbrukare som har just sådana här gödseltunnor, samarbeta med att bygga upp ett register över var tunnorna finns. Per-Åke Nilsson är verksamhetschef för Maskinringen Högland.

– Det finns ju väldigt mycket tunnor som vi inte känner till. Nu har LRF Sydost gått ut med den här uppmaningen om att registrera vad man har för tunna och om man kan vara en resurs.

Har testats tidigare

Det är ingen ny idé att använda tunnorna till att släcka skogsbränder. Redan för 20 år sedan fanns det liknande tankar. Men det var först vid den stora branden i Västmanland sommaren 2014 som en tunna kunde användas i skarpt läge.

– Om fler lantbrukare anmäler sig till registret så skulle det vara till stor hjälp, säger Rasmus Frid som är brandingenjör vid Höglandets räddningsförbund i Vetlanda.

– Vi har begränsat med resurser själva och då är vi beroende av alla civila resurser som finns, både frivilliga och företag, säger Rasmus Frid.

I dag går det att på ett par timmar i Småland och Blekinge få fram ett 20-tal gödseltunnor enigt Per-Åke Nilsson, men han tycker att intresset från de som har sådana här tunnor hittills har varit svalt. I Jönköpings län är det bra uppslutning, men i Kronoberg och Kalmar behöver det bli bättre. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.