Foto: Bertil Ericson/TT

Nu ska köerna till hörapparater i Kalmar bli kortare

Publicerad

Kalmar län har under flera år haft problem med långa väntetider vid utprovning av hörapparat, särskilt i södra länsdelen. På andra håll i landet har köerna minskat efter införande av vårdval.

I den budget och plan som Länsunionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) tagit fram för Region Kalmar län ges bland annat ett uppdrag att utreda förutsättningar för att införa vårdval vid utprovning av hörapparat. Detta för att förbättra tillgängligheten och möjligheten att få en hörapparat i rimlig tid.

– Även om väntetiderna minskat något så är det inte rimligt att patienter får vänta över ett år på utprovning av hörapparat. För att snabbare få hjälp behöver vi prova nya åtgärder. Ett fritt vårdval vid utprovning av hörapparater är en sådan, säger Christer Jonsson, regionråd (C).

Bjuder in till samtal

Länsunionen har nu bjudit in berörda brukarorganisationer till en inledande dialog om hörselvården på måndag den 19 november.

– För att korta väntetider med bibehållen kvalitet är det viktigt att brukarorganisationerna är delaktiga och kan påverka utformningen av vårdvalsmodellen, säger Pierre Edström, regionråd (L). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet