Foto: SVT

Elever från Växjö samarbetar med Belgien om klimatfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska klass 5 A på Torparkolan i Växjö börja ett samarbete om hållbar utveckling gällande energi och klimatfrågor med elever från en skola i staden Leuven som ligger i Belgien

I den belgiska staden Leuven har skolan jobbat mycket med frågor gällande energi och klimat och hur en hållbar utveckling bäst ska ske. Varje år har man bildat ett råd med barn mellan 10 och 11 år från ett antal skolor i staden. Det belgiska barnrådet och barnen i Växjö ska träffas interaktivt vid fyra tillfällen under våren och då utbyta tankar och erfarenheter om energi, klimatförändringar, hållbara resor och om en hållbar kost.

Klimatfrågan viktig för barnen

Anti Heinonen är lärare i klass 5 A på Torparskolan i Växjö och han tycker att klimatfrågan är viktig att diskutera med barnen.

– Man måste ju på något sätt sätta stopp någonstans och ett sätt att göra det är att påverka eleverna, och om de kan göra något litet var och en, så kan det bli något stort till slut, säger Anti Heinonen.

Köra mindre bil i framtiden

När vi pratar med barnen så har de mycket tankar om sin framtid. Rut Hagevi är en av dem.

– Jag tycker att det är lite tråkigt att jorden håller på att förstöras, det är ju den enda jorden som finns, säger hon. Vi kan cykla mer och använda saker som är mera miljövänliga.

Att den belgiska skolan ställt frågan om samarbete till Växjö kommun beror på att både Växjö och Leuven har vunnit utmärkelsen European Green Leaf Award.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.