Hans Sjöberg är polisinspektör i Ljungby och är en av dem som har arbetat med ett projekt som ska göra det svårare för tjuvar att stjäla från byggarbetsplatser. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Här ska kameraövervakning dygnet runt skrämma tjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet stölder vid landets byggarbetsplatser har mellan år 2013 och år 2017 ökat från 3 488 brott till 5 446. För att den ökningen ska kunna stävjas måste kraftfulla åtgärder sättas in. Polisen i Ljungby har under en tid arbetat på en modell som ska minska stölderna.

Det är vanligt att det stjäls byggmaterial från byggarbetsplatser. Entreprenadmaskiner och verktyg är stöldbegärligt gods. I Ljungby ska det byggas en ny motorväg och där finns det risker med att lämna sina fordon utan tillsyn under en längre tid.

Översynen blir enklare

– Vi vill att entreprenörerna parkerar sina arbetsmaskiner samlade och på samma ställe och inte i någon skogsdunge. Då är det lättare att få full kontroll både för bevakningsföretagen och ägarna själva, säger Hans Sjöberg polisinspektör i Ljungby.

Ljungby

Ett tjugotal arbetsmaskiner med tillhörande materiel är samlat på en plats i närheten av vägbygget vid Hallsjö i Ljungby. I utkanten av området och på en hög mast sitter en övervakningskamera som reagerar på minsta rörelse och skickar bilder från området ända till Danmark.

Märks med ett speciellt DNA

För att ytterligare minska risken för brott har maskinerna märkts, med ett slags DNA som gör att maskinerna är lättare att hitta. Hans Sjöberg anser att det här är helt nödvändigt för att stoppa stölderna.

– Alla dessa åtgärder är för att skrämma bort tjuvarna. Märkningen här med DNA gör det lättare för oss att identifiera maskinen om den skulle stjälas och sedan anträffas.

Enligt polisen ska det här spara på värdefulla resurser. Och istället för att lägga resurser på att utreda brott så ska resurserna i stället gå till förebyggande arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet