Foto: Envir AB

Nu ska Västerviks sopor analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Västerviks kommun ska bli bättre på att sortera sitt avfall. Nu genomförs plockanalyser för att se hur det står till med sorteringen.

– Målet som vi satt upp är att andelen hushåll i villa och flerfamiljshus som källsorterar ska ha ökat till 90 procent år 2020. Vad det gäller förpackningar ligger vi bra till, det är matavfallet som vi behöver jobba mer med, säger Ann-Sofi Boberg, avfallsingenjör.

Under några veckor i mars genomför Västervik miljö och energi plockanalyser i samarbete med ett avfallsföretag. Avfallet som analyseras kommer från villor och flerbostadshus. Med hjälp av plockanalyserna kan man se avfallets sammansättning och på så sätt ta reda på hur stor del av hushållsavfallet som sorteras rätt. Man har nu börjat samla in proven från hushållen och ska skicka iväg det första lasset avfall på analys. Resultat väntas under maj.

Kommer att utvärderas

– Vi gör det här för att kunna följa upp och utvärdera hur vårt arbete går. Resultatet kommer vi sedan kommunicera med våra kunder och även kunna se hur vi ska rikta vår information framöver för att nå ut på bästa sätt.

Senaste plockanalysen gjordes 2013 i Västervik. Analysen ger svar på bland annat hur mycket farligt avfall och förpackningar som slängs i vanliga soppåsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.