”Programmet för odlad mångfald” har utsett Huseby Bruk till klonarkivsvärd för småländska och blekingska perenner och för småländska prydnadslökar och knölar. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Här ska trädgårdsväxter från tidigt 1900-tal räddas för all framtid

Uppdaterad
Publicerad

Den Nationella genbanken ska rädda äldre trädgårdsväxter. Samlingarna finns utspridda över hela landet, och en av dem har nu slagit rot på Huseby Bruk söder om Växjö.

På lördagen var det invigning av Nationella genbankens satsning på Huseby Bruk. Tanken är att ett trettiotal växter äldre än 70-år ska sparas för all framtid i Husebys trädgård. Det är närmare bestämt ”Programmet för odlad mångfald” som utsett Huseby Bruk till klonarkivsvärd för småländska och blekingska perenner och för småländska prydnadslökar och knölar.

Klonarkivet finns på ett 30-tal platser i hela landet för att på så sätt sprida ut riskerna över ett större område.

– Det här är ett arbete som har pågått i många år. Uppropen startade 2003 och nu har vi kommit så långt att vi har en genbank i Alnarp. Vi inviger efterhand de här lokala klonarkiven i Sverige, berättar Linnea Oskarsson som jobbar på Nationella genbanken i Alnarp.

– Nu är det meningen att växterna ska börja att användas, så att man ska kunna åka ut till klonarkiven och titta.

Linnea Oskarsson genbankskurator på Nationella genbanken i Alnarp. Foto: SVT

Äldre trädgårdar

I juni 2016 slog den Nationella genbanken i Alnarp upp sina portar. Genbanken innehåller en stor samling äldre trädgårdsväxter från hela landet. Det är växter som samlats in under lång tid. I genbanken finns frukt-, bär-, köks- och prydnadsväxter.

Tanken med verksamheten är att rädda växter från att förstöras, och det är främst vid generationsskiften när hus byter ägare som risken är som störst.

– De allra flesta av dessa äldre sorter har försvunnit för länge sedan, men kan finnas kvar i trädgårdar runt omkring i Sverige och då i trädgårdar som ägs av äldre personer.

– Vid ett generationsskifte läggs oftast skötseln om av de här äldre trädgårdarna och man byter ut växter mot moderna sorter, och då förstörs och försvinner växterna kanske för all framtid, säger Linnea Oskarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.