Ikväll slås portarna upp för Vinternatt

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar härbärget Vinternatt i Växjö. Årets omgång lovar fler platser, bättre öppettider och tillgänglighet för fler.

Vinternatt är ett härbärge för EU-migranter i Växjö. Redan i oktober avtalade Växjö kommun och diakonicentrum om en uppföljning av 2015 års härbärge. Avtalet om lokalen drog däremot ut på tiden, men idag kan Vinternatt åter välkomna EU-migranter.

En tia natten

En natt på boendet kostar en tia, och man kan boka upp till fem nätter i taget. Förra året var trycket på Vinternatts platser stort, totalt kom 60 individer dit och sammanlagt kunde man erbjuda 1400 gästnätter. I år har man utökat med fler platser, och kan nu erbjuda 14 personer per dygn tak över huvudet.

– Att bara få tillgång till en dusch och toalett är otroligt viktigt för den här gruppen, det är inte alls säkert att de har den möjligheten. Så att duschen går varm, bokstavligt talat, säger Fredrik Schirén, som är projektledare för Vinternatt.

Förlängda öppettider

Årets härbärge har inte bara fler platser, utan kan även bli tillgängligt för fler. Något som är nytt för i år är nämligen att kommunen kan använda två av platserna för att placera hemlösa med svenskt medborgarskap. Dessutom har man förlängt härbärgets öppettider.

Hur känns det att det kommer några och flyttar in här ikväll?

– Det känns fantastiskt roligt. Man har tappat hoppet några gånger på vägen, att det skulle bli något. Men nu är vi här och ikväll öppnar vi, det känns bra, säger Fredrik Schirén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer