Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Cederbrantlin grundare av föreningen Together Against Diabetes1 skapat den nya appen. Foto: Farhad Khalili/SVT

Ny mobilapp ska hjälpa drabbade med diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen lanseras en ny mobilapp för att ge information till de som har drabbats och även anhöriga och skolpersonal om diabetes typ 1.

Elin Cederbrant som själv har diabetes typ 1 sedan 10 årsåldern har jobbat ett och halvt år med att skapa appen. Nu har hennes arbete gett resultat och under tisdagen går den att ladda ner gratis.

– Syftet med att lansera appen är att ge alla som lever med, eller nära någon med typ 1 diabetes kvalitetssäkra information om sjukdomen, säger Elin cederbrant grundare av Together Against Diabetes1.

Skapa förståelse för sjukdomen

Appen gör det möjligt för användare att välja olika profiler utifrån vilken roll man har. Den som har sjukdomen, eller nyligen fått sin diagnos, men även familjmedlemmar till den drabbade och skolpersonal.

– Jag hoppas att den ska kunna användas av väldigt många i olika roller, både de som drabbade men också de som har en elev eller patient med typ 1- diabetes, säger Elin Cederbrant.

Målet: lansera på fler språk

Appen har finansierats av föreningen Together Against Diabetes1, företag och privata personer. Elin Cederbrant hoppas att den ska utrustas med fler språk. I appen finns bland annat checklistor, quiz och en kolhydraträknare.

– Jag hoppas att vi inom kort ska kunna släppa en version 2 med dosräknare, därefter hoppas jag att den ska kunna lanseras i övriga Norden och i Europa, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer