Ny avdelning ska ge bättre cancervård

Publicerad

Dubbelt så många enkelrum, fler toaletter och ett speciellt rum för anhöriga. Det är några av de förbättringar som den nya onkologavdelningen på Centrallasarettet i Växjö bjuder på. Under tisdagen invigdes den nya avdelningen.

– Den stora skillnaden är att vi får fler enkelsalar. Tidigare hade vi sex enkelsalar, nu har vi tolv, på totalt 18 platser. Antalet toaletter har också ökat från åtta till fjorton och det är stor skillnad för våra infektionskänsliga patienter, säger Katarina Planhammar Hörberg, verksamhetschef på onkologkliniken.

Efter att ha byggts om består onkologavdelning 40 nu av tolv enkelsalar och tre dubbelsalar. Alla tidigare salar för fyra patienter är borta.

Nytt är också ett dagrum som också kan fungera som anhörigrum.

– Det var något vi saknade innan och har saknat i flera år. Detta är en riktig förbättring. På grund av platsbrist har vi inte haft det något anhörigrum tidigare säger Katarina Planhammar Hörberg.

Patienterna som i maj flyttades till en annan avdelning när avdelningen skulle byggas om kommer tillbaka under onsdagen. De kommer nu alltså i mycket högre grad att kunna erbjudas enkelrum

– Att få möjlighet till enskilt utrymme när man är svårt sjuk känns bra, även om de finns de som trivs i dubbelsalar också, säger Katarina Planhammar Hörberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet