Sjuksköterskan Sofia Grimheden ser många fördelar med hemsjukvård. Foto: SVT

Fler barn ska få hemsjukvård i Kronoberg: ”Har många fördelar”

Uppdaterad
Publicerad

Kroniskt och svårt sjuka barn tillbringar mycket tid på sjukhus och många skulle hellre vara hemma. Nu har barn- och ungdomskliniken i Växjö fått en egen hemsjukvårdsbil och kan därmed erbjuda fler barn vård i hemmet.

– Hemvården har många fördelar, dels att barnet slipper ryckas upp ur sin miljö där barnet har sina leksaker, sina syskon kanske och sina föräldrar. Men också är det mindre risk för vårdrelaterade infektioner, säger Sofia Grimheden, sjuksköterska vid barn- och ungdomskliniken i Växjö.

Provtagning och läkemedelsbehandling

Det är främst de svårt sjuka och kroniskt sjuka barnen med många besök i vården som prioriteras. Vården som hemsjukvården utför är bland annat provtagningar, ge blod och även olika läkemedelsbehandlingar men ibland behöver barnen också bara prata.

– Vi ser vikten av att ta med det friska hem till barnen och där är lekterapin central. Vi har lekterapeuten med oss en gång i veckan och det är fantastiskt även för syskonen som är hemma, säger hon.

En gång varje vecka kommer hemsjukvårdsbilen ha med sig en lekterapeut. Foto: SVT

Fick bilen som gåva

Region Kronobergs barnakut fick bilen som en gåva av Växjö Charity, Kronobergs näringsliv och stiftelsen Linnea Dahl. Ingrid Löf Dahl och Santhe Dahl skapade stiftelsen i deras dotters namn efter att hon tillfrisknade. 

Nu kan barn och ungdomskliniken erbjuda hemsjukvård alla dagar i veckan.

– Vi från barnkliniken erbjuder hemsjukvård tre dagar i veckan just nu och vårt mål är att kunna erbjuda det alla vardagar. Med den nya bilen kräver det mindre omställelsetid, så om man tänker fyra besök om dagen fem dagar i veckan, berättar Sofia Grimheden.

I klippet kan du se vad som finns med i bilen när de åker ut till de sjuka barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.