Maude Johansson är doktorand på Linnéuniversitetet och psykolog och presenterar under fredagen ny forskning om hur föräldrar mår drygt 2,5 år efter att barnet fötts. Foto: arkivbild från TT/ SVT

Ny forskning: Stress hos nyblivna föräldrar sitter i längre

Uppdaterad
Publicerad

I ny forskning på Linnéuniversitetet har det undersökts hur föräldrar mår drygt 2,5 år efter att ett barn fötts. Resultatet förvånar forskare.

Maude Johansson är psykolog och doktorand på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har studerat postpartum depression, även kallad förlossningsdepression, och föräldrastress hos över 1 300 föräldrar i Kronobergs län. Fokus har varit på hur föräldrar mår 2-2,5 år efter förlossningen.

– Det viktigaste i min forskning är att postpartum depression hos mammor och hög stress hos pappor inte verkar minska efter barnets första år. Forskningen har baserats mycket på det första året och vi har inte vetat så mycket om hur det ser ut efter ett år, säger Maude Johansson.

Pappornas stressnivå ökar senare

I dag får nyblivna föräldrar 6-8 veckor efter en förlossning svara på frågor på Barnavårdscentralen för att se om de drabbats av förlossningsdepression. Om så är fallet ska stöd erbjudas och oftast är det mamman som svarar på enkätfrågorna. Maude Johanssons forskning visar att en depression kan komma senare och att föräldrarna då inte fångas upp i samma utsträckning. Resultatet tyder på att depressiva symtom ökar efter barnets första år, särskilt hos papporna, vilket förvånar Maude Johansson. När barnet är 2,5 år är pappornas stressnivå i linje med mammornas, visar forskningen.

– Det är viktigt att forska om det här för vi vet att de tidiga åren formar oss. Om vi kan stärka föräldrar och barn tidigt så är man mer motståndskraftig senare i livet mot ohälsa och stress. Vi vet att om föräldrar mår dåligt under barnens tidiga år mår man dåligt över det sen och därför är det viktigt att stötta föräldrar som får svårigheter, säger Maude Johansson.

Vill förbättra vårdplanen

Syftet med hennes forskning är att förbättra insatserna för nyblivna föräldrar och småbarn.

– Jag hoppas att jag och Region Kronoberg kan göra en kartläggning över hur stödet ser ut till föräldrar och sen skapa någon form av vårdkedja, säger Maude Johansson.

– Det är svårt att vara förälder i dag, det är krävande och det kan vara en anledning till att föräldrar inte mår bra. Ibland måste föräldrar också få hjälp att dra ner på kravet. Om en förälder inte mår bra så är det stor risk att det påverkar partnern och övriga familjen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.