Markus Franzen är en av forskarna som ska undersöka ekens möjligheter i framtida klimat. Foto: Olof Peterson/SVT

Ny forskning – ersätta gran med ek i Sveriges nästa produktionsskog

Uppdaterad
Publicerad

Kan ekskogen ersätta granskogen i framtidens produktionsskog i södra Sverige? Det ska forskare på Linnéuniversitetet ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.

– Det måste bli mindre av monokulturerna och planteringarna i södra sverige. En artrikare och mer miljövänlig skog, som brukas på ett effektivare och snällare sätt, säger Markus Franzen, forskare vid Linnéuniversitetet.

Produktionsskog med ek är ovanligt i Sverige. Men de typiska produktionsskogarna med bara gran eller tall är känsliga mot klimatförändringar och skadedjur. Dessutom ger de inte speciellt mycket naturvärden.

Anslag på 15 miljoner

I ett helt nytt projekt ska forskare från Linnéuniversitetet, Linköpings universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Lunds universitet se om man kan hitta snabbväxande ek, som kan ge bra avkastning i ett varmare klimat och dessutom vara bra för insekter, lavar och växter.

Detta ska de göra genom att kartlägga sydsvenska ekskogar, både med i fält och med genetik. Ett annat spår är att se om det exotiska trädslaget rödek är ett möjligt komplement till skogs- och bergek.

Nu har forskarna har fått ett stort anslag – 15,5 miljoner kronor.

Se mer om forskningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.