Cancerstiftelsen i Kronobergs län tilldelar Päivi Kannisto och Susanne Malander Forsknings-/utveckligsstipendiet 2021 på 150 000 kronor. Foto: SVT

De belönas med 150 000 för forskning om äggstockscancer

Publicerad

Idag delade Cancerstiftelsen i Kronobergs län ut forsknings- och utveckligsstipendiet för 2021 på 150 000 kronor. Mottagare är läkarna Susanne Malander och Päivi Kannist. De är idag verksamma vid Skånes universitetssjukhus, där drabbade kvinnor från Kronobergs län genomgår sin kirurgiska behandling.

–  Det beräknas ungefär 15 fall per år i Kronobergs län och vi vill verka för att förbättra vården även för den här typen av patienter, säger Bengt Martinsson, ordförande Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

Äggstockscancer drabbar omkring 700 kvinnor per år och är svår att upptäcka. Behandlingen med kirurgi och cellgifter är så tuff att flera drabbade, upp till en tredjedel, tvingas avstå av fysiska skäl, enligt Cancerstiftelsen i Kronobergs län.

– Pengarna ska användas till pre-habilitering av patienterna. Det betyder att vara i form inför den här tuffa behandlingen, säger Päivi Kannisto, överläkare vid Kvinnokliniken, SUS, i Lund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.