Gun Olsson, avdelningschef för syncentralen i Kalmar

Nytt projekt ska hjälpa synskadade efter stroke

Uppdaterad
Publicerad

Strokedrabbade med synskador i Kalmar ska få pröva en ny typ av synrehabilitering.

En ny typ av synrehabilitering ska starta på sjukhuset Kalmar. Synskadades riksförbund och strokeförbundet har beviljats pengar som ska satsas i ett projekt, där gruppen strokedrabbade som drabbats av synskador ska få hjälp att använda sin nedsatta synförmåga på bästa sätt.

– Syncentralen och strokeenheten jobbar ofta parallellt med varandra. Vi har gått lite parallella spår. Man kan inte träna upp synfält som är borta, men man kan lära sig att använda det synfält man har, säger Gun Olsson, avdelningschef för syncentralen i Kalmar.

30 000 drabbade om året

Synrehabiliteringen ska bestå av bland annat ögonträning. Synpedagogen Krister Inde har varit med att utforma projektet, och han menar att något liknande inte finns på andra håll i landet i dag:

– 30 000 personer drabbas av stroke varje år och en tredjedel får synskada på grund av detta. Det innebär många problem för dessa personer, till exempel med att kunna köra bil. Det är ett stort problem och jag hoppas att man på fler håll i landet kan ta efter projektet, säger han.

Viktig rehablitering

På strokeförbundet i Kalmar tror man att synrehabiliteringen kommer att vara många till hjälp:

– I dag är det svårt att få hjälp med de synfel man kan drabbas av i samband med stroke, man får ofta besked att det inte går att göra något åt det, det finns ingen hjälp för den här gruppen, säger Anna- Carin Birgersgård som är ordförande på strokeförbundet i Kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.