Miroi i Västervik

Ny kritik mot Miroi

Publicerad

Bolaget Miroi har fått kritik vid flera tidigare tillfällen. Men Arbetsförmedlingen har gång på gång låtit bolaget fortsätta efter löften om bättring.
– Man svettades blod för att statens pengar inte enbart skulle hamna i ägarens ficka, berättar en tidigare anställd för svt.

I tisdags kunde Smålandsnytt berätta om kritiken från unga arbetslösa som valt att berätta om sina erfarenheter av bolaget, bland annat på mikrobloggen Twitter i anslutning till svt:s stora jobbgranskning.

Nu visar det sig att det här inte är första gången som bolaget uppmärksammats.

De gångna åren har Miroi vid flera tillfällen kritiserats i medier över hela landet, och även kontrollerats av Arbetsförmedlingen.

Myndigheten har funnit brister, men bolaget har gång på gång fått fortsätta efter löften om förbättringar.

Fick fortsätta trots Arbetsförmedlingens kännedom

Den uppmärksammade filmvisningen på Miroi i Hudiksvall, som svt berättade om i april, fick Arbetsförmedlingen kännedom om redan i höstas. Men den ledde efter dialog med företaget inte ens till ett kontrollärende.

Flera som hört av sig om Miroi – och andra kritiserade jobbcoach-bolag – hävdar att det räcker med fina löften från företaget för att Arbetsförmedlingen ska låta dem fortsätta.

– Jag tycker inte det är en riktig beskrivning, svarar Jan-Olof Dahlgren, förvaltningdirektör på Arbetsförmedlingen.

– Beskrivningen är säkert riktig i många fall men inte i alla!

En tidigare anställd beskriver för svt:

– På Miroi svettades man blod för att statens pengar inte enbart skulle hamna i ägarens ficka utan skulle leda till att medborgare fick det de var lovade, men ledningen ställde orimliga krav.

Mirois vd har avböjt en intervju men uppger att bolaget följer avtalen med Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet