Foto: Linnéuniversitetet

Ny kurs ger studenter första hjälpen till psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen startade Studenthälsan på Linnéuniversitetet en ny kurs. 15 deltagare – kvinnor och män – får ökade kunskaper om psykisk hälsa.

– I dag pratade vi om hur man kan se tidiga tecken och veta vart man ska vända sig till. Det viktigaste är att börja prata om svårigheter man känner, säger Maria Larsson som är sektionschef och håller i träffarna.

Under fyra torsdagar träffas kursen som hålls i Kalmar av Studenthälsan på Linnéuniversitetet.

– Det händer mycket i livet för studenterna, man ska träffa nya vänner och samtidigt prestera, säger Martina Boson, folkhälsovetare.

”Rädsla att bli stämplad”

Ett av dagens ämne handlar om hur bilden ska förändras av att psykiatrin är ett grått rum på ett mentalsjukhus.

– Tyvärr finns det fortfarande en rädsla att bli stämplad. Vad ska folk tycka om mig? Då är det lättare söka hjälp om man har fysiskt ont, säger Maria Larsson.

Kursen riktar sig till de som är engagerade i att stötta och hjälpa andra. En första hjälpen i psykisk hälsa.

– Tanken är att studenterna själva ska kunna känna i magtrakten om någon annan kanske inte mår så bra. Att våga ställa frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.