Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobias Borger är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Kalmar, han berättar om den nya metoden och att varför det är viktig att skydda flodkräftor från signalkräftor. Foto: SVT

Ny metod: DNA-spår i vattnet avslöjar invasiva signalkräftor

Uppdaterad
Publicerad

Att flodkräftan hotas av den importerade signalkräftan är känt sedan länge. Men att lokalisera inplanterade signalkräftor i skyddade vattendrag är svårt. Nu har en ny metod tagits fram för att kunna spåra via vattnet, nämligen DNA-spårning med hjälp av lokala sportfiskare.

Flodkräftor har varit en kraftig hotad art sedan signalkräftor togs till Sverige under 60-talet. Signalkräftor bär på kräftspest som de själva är immuna mot, men som dödar flodkräftor så fort de smittas. 

– Kräftspesten sprids ofta genom okunskap av människor som sätter ut signalkräftor i olika vatten och just för att minska den risken så tror jag att information och kunskapspridningen är en viktigt, säger Tobias Borger som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Kalmar län.

Sportfiskarna hjälper till

Men med hjälp av den nya metoden, DNA-spårning via vattnet, hoppas Tobias Borger att kunna rädda den hotade arten. Proverna visar om det finns signalkräfta i vattnet, utan att man behöver hitta den specifika kräftan.

Hela processen är ett samarbete med Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund som ska samla in prover och skicka till analys.

På Öland finns det 30-tal vattenområde där vattenprover ska samlas in.

I videon ovan kan du höra mer om satsningen och dess vikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer