Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Facket och Ikeachefen Fredrik Håkansson Lund berättar om den nya omorganisatonen. Foto: Lise Åserud/TT

Fortsatt oro på Ikea efter besked om framtiden

Publicerad

De tjänster som försvinner från Ikea i Sverige kommer inte att överstiga de 650 som meddelade i höstas. Detta bekräftades av företaget på tisdagen.

I november gick Ikeakoncernen ut med att de skulle omorganisera. 7 500 tjänster skulle försvinna globalt, varav 650 i Sverige. Den nya organisationen, för bland annat de som jobbar inom it, hr och logistik presenterades.

Samtidigt gick man ut med att 11 500 nya tjänster planerades, men det var oklart hur många av dessa som hamnar i Sverige.

– Vi är mitt i den här förändringsresan som kommer att pågå i två år till. Så vi vet inte var vi kommer att landa där, säger Daniela Rogosic, talesperson för Ingka Group, som driver Ikeavaruhus runt om i världen.

Kommunikation, marknad och finans

På tisdagen kom nästa del i omorganisationen, då bland annat kommunikation, marknad och finans fick veta hur framtiden kommer att se ut.

– Det kommer inte att överstiga den siffran på 650 som vi presenterade i höstas, och inte den globala siffran på 7 500 globalt. Vår ambition är att hitta nya roller till så många som möjligt av de 650 som eventuellt berörs, säger Daniela Rogosic.

– Vi kommer att informera om vilka roller som kanske inte kommer att finnas kvar och vilka nya roller som det kommer finnas möjlighet att kliva in i, fortsätter hon.

Hemleveranser

Bakgrunden till omorganisationen är att Ikea vill lägga mer fokus på digitalisering, hemleveranser och citybutiker för att möta ett förändrat kundbeteende.

På tisdagsförmiddagen var det stormöte för personal både på Ikea i Älmhult och i Malmö.

– Det som mötet idag handlade om är de nya roller som ska till inom organisationen. Från fackligt håll gör vi allt vad vi kan för att våra anställda ska få nya roller i den nya organisationen, eller andra tjänster inom företaget, säger Eva Sonesson, förste vice ordförande för Ikeaklubben inom Unionen.

– Det är klart att det finns en oro hos en del, vad som händer med just min roll och min tjänst. Samtidigt ser många medlemmar att Ikea måste göra något.

– Vi hoppas att de allra flesta av våra medarbetare fortsätter sin resa på Ikea med oss även framöver. Vi har kommit överens om att vi erbjuder ett avgångsvederlag på minst nio månader om det skulle hända att någon behöver lämna oss, säger Fredrik Håkansson Lund stf landschef Ikea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer