De flesta nya bostäder i Kalmar län byggs i Kalmar tätort, trots att bostadsbristen är utbredd i hela länet. Foto: SVT

Ny rapport: ”Bostadsbristen har bitit sig fast i Kalmar län”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 12 kommuner i Kalmar län uppger att de har bostadsbrist. Trots de senaste årens byggboom har 70 procent av de nybyggda bostäderna byggts i Kalmar tätort, enligt länsstyrelsens årliga Bostadsmarknadsanalys.

– Det ser något allvarligare ut här än i landet i stort. Bostadsbristen har bitit sig fast, säger Christian Forssell, planarkitekt på länsstyrelsen i Kalmar.

Bostadsmarknadsanalysen, som bygger på kommunernas egna svar om bostadsmarknaden i kommunen, visar att bostadsbristen i länet främst drabbar ungdomar, nyanlända och personer med funktionsnedsättningar och biståndsbeslut. Dessa grupper har svårt att ta sig in och hålla sig kvar på bostadsmarknaden.

– Dels får det konsekvenser på individnivå, att utsatta grupper som kan fara illa. Dels innebär bostadsbristen ett bekymmer för länet i stort när det gäller tillgång till arbetskraft och rörlighet på arbetsmarknaden, säger Christian Forssell.

Byggs mest i Kalmar tätort

Trots att det de senaste åren har byggts mer än på 30 år i länet så visar rapporten att de nybyggda husen koncentreras till tätorterna. Kalmar kommun står ensamt för 70 procent av länets nybyggda bostäder under 2018.

I stora delar av Kalmar län saknas också marknadsmässiga förutsättningar för nybyggnation:

– Om du bygger en bostad i exempelvis Högsby, vare sig det är en villa eller ett flerbostadshus, så kommer värdet på bostaden att vara lägre när du flyttar in än byggkostnaden, inklusive markkostnad och bygglov. Det här är ett jättebekymmer för Kalmar län och alla andra landsbygdslän.

Anpassade bostäder behövs

Men lika viktigt som att det byggs fler bostäder är att bostäder anpassade för de grupper som är i störst behov av dem, säger han.

– Det är därför sunt att diskussionen på senare tid har svängt från att mest handla om hur många bostäder som byggs till att också handla om vad som byggs och för vem, menar Christan Forssell.

Rapporten, som sammanställs varje år, kommer nu att skickas till Boverket som i sin tur sammanställer ett underlag till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.