Räddningstjänsten kraftsamlar vid skogsbränderna kring Hjorted sydöst om Västervik. Foto från Getterum under lördagsförmiddagen. Foto: Leif Pettersson

Skogsbränderna vid Västervik är släckta

Publicerad

Ett åskoväder som drog fram under fredagseftermiddagen orsakade flera bränder i Västerviks kommun. Under söndagskvällen var alla bränder släckta i Kalmar län.

– Det stämmer att bränderna är släckta, vi har tagit hem all personal samt utrustning. Vi har lämnat över kontrollen nu till markägarna som har det under uppsikt, säger Jakob Dahlquist, räddningschef i beredskap vid Västerviks räddningstjänst.

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som det brann på flera platser söder om tätorten Hjorted i Västerviks kommun. Två bränder startade vid Yxered och ytterligare tre bränder uppstod vid Getterum, Flodhult och Västrum (norr om sjön Äskhultesjön).

Räddningstjänsten i Västervik fick under natten mot lördagen förstärkning av Försvarsmakten samt räddningstjänsten i Vimmerby, Oskarshamn, Kalmar och Nybro. Ett 40-tal brandmän och ett 50-tal militärer har befunnit sig i området för att bekämpa eldhärdarna. Även lantbrukare i trakten har hjälpt till med vattenförsörjning och släckningsarbete.

Kraftsamlar i Getterum

Vid 20-tiden på lördagkvällen meddelar räddningstjänsten att samtliga bränder förutom den vid Getterum är under kontroll, och hanteringen lämnas över till markägarna. Därmed kraftsamlar räddningsstyrkorna offensivt mot branden kring Getterum, som täcker ett område på omkring 600 gånger 600 meter. Eftersom det är extremt torrt har branden gått djupt ner i marken.

– Det är en stor brand i besvärlig terräng, men vi har en god personfördelning och det går framåt. Det brukar gå bättre att släcka under kvällen och natten. Det är inte lika varmt och det är mer fuktigt då, säger Jakob Dahlquist, räddningschef i beredskap vid Västerviks räddningstjänst.

Släckningsarbetet fortsätter under söndagen

Arbetet med släckning har fortsatt under natten till söndag och vid 9-tiden på söndagsmorgonen var branden vid Getterum omringad och under kontroll. Ett tjugotal brandmän och omkring 30 militärer arbetade i området.

– Vi har gott om resurser, men det är tufft för alla inblandade i värmen och så fort det blåser till blossar det upp igen utanför det omringade området, säger Jakob Dahlquist på räddningstjänsten.

Länsstyrelsens skogsbrandflyg spanar efter fler bränder som kan ha uppstått efter åskovädret i området. Det finns inga byggnader i direkt närhet till det brandutsatta skogsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer