Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Johnson, turismchef i Kalmar ser många fördelar med att undersöka hur en stad påverkas när nästan alla evenemang ställs in. Foto: Ida Svensson/SVT

Ny studie undersöker hur städer mår utan evenemang

Publicerad
Vad händer med en stad när nästan alla evenemang ställs in? Den frågan ska besvaras i en helt ny studie som precis startats i Kalmar. Flera andra städer hänger på.

Det är Destination Kalmar som tillsammans med Linnéuniversitetet ska undersöka vad effekterna blir av att så många evenemang uteblir den här sommaren.

Intresset är stort och fjorton städer runt om i landet kommer göra samma sak.

– Det går att göra det här nu när det nästan inte sker några evenemang, säger Hans Wessblad, universitetslektor och filosofie doktor vid Linnéuniversitetet.

I studien ska både besökare och lokalbefolkningen få svara på frågor i en enkät.

– Vi vill exempelvis veta vad de känner för en stad som Kalmar när det inte finns några evenemang, säger Stefan Johnson, turismchef i Kalmar. 

Statistik ska samlas in från besöksnäringen och flera arrangörer ska djupintervjuas. Även politiska beslut som tagits under våren kommer att tas med i studien.

Ska jämföras med tidigare år

– Vi ska mäta hur besöksnäringen mår en sommar när det inte är några evenemang. Hur mår turismen då, vilka är det som reser till staden ändå och varför reser de hit, säger Hans Wessblad.

Resultatet kan jämföras med tidigare år och kommande år.

Det är oftast svårt att se vilken effekt ett evenemang har. Numera tar många för givet att det alltid händer något i turiststäderna.

Resultatet av studien kommer presenteras under senhösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer