Gran dödad av granbarkborre. Foto: Yaman Albolbol/Skogsstyrelsen

Ny svärmningsvåg av granbarkborren – ökad risk för skador i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste veckorna har en ny generation granbarkborrar börjat lämna träden och en ny svärmningsvåg har konstaterats. Detta ökar risken för nya skador på granskog i södra och mellersta Sverige, områden som redan är hårt drabbade.

Skogsstyrelsen och skogsbrukets svärmningsövervakning och obeservationer visar tecken på att en ny generation granbarkborrar börjat svärma. De angriper såväl vindfällen, avverkade träd som stående skog.

Det varma och torra vädret, som de senaste sommarmånaderna har kommit med, gör att ytterligare angrepp av granbarkborren är att vänta i södra och mellersta Sverige, områden som redan är hårt drabbade.

– Det är därför läge att söka efter nya angrepp, upparbeta och transportera bort dessa träd så snart som möjligt, säger Lennart Svensson, nationell skogssamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmedelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks

Åtgärda vårens skador

Träd från vårens angrepp bör tas ut ur skogen med så mycket bark kvar som möjligt. Detta för att insekterna inte ska följa med ut och orsaka mer skada.

– Även om den den nya generationen har börjat lämna träden för att svärma och vi kan förvänta oss nya angrepp, är det fortfarande viktigt att leta upp och åtgärda vårens skador, säger Lennart Svensson i ett pressmedelande.

Skogsstyrelsen, tillsammans med de andra aktörerna inom samverkansprojektet Stoppa borrarna, uppmanar alla skogsägare att leta efter nya angrepp av granbarkborren.

Som skogsägare ska man främst leta i närheten av tidigare angripen skog, där det finns färska vinfällen och i så kallade riskbestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.