Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Ny tandvårdsbuss invigd i Kronoberg

Publicerad

Nu har den nya mobila tandvårdskliniken invigts i Region Kronoberg. Meningen är att bussen ska besöka de orter som i dag inte har någon fast tandvårdscentral.

Den nya bussen är en ny förbättrad version av den buss som regionen tidigare haft under ungefär tio års tid. Den nya bussen har bland annat en hiss för rullstolsburna och plats för att ta in en sådan vid behov.

”Komma närmare människor”

Tanken är en närmare vård då det är svårt att locka personal att arbeta på landsbygden.

– Det är ju ett bra sätt att erbjuda tandvård på de orter där vi inte har tandvårdcentraler, säger Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg.

– Vi tänker att vi ska komma närmare människor på landsbygden. Unga nya tandläkare vill bo i städerna och därför är det svårt att bemanna klinikerna på landsbygden och den här mobila enheten ska vara till hjälp, säger Annika Kahlmeter som är chef för tandvårdscentrum i Kronoberg.

”Inget behov av fasta kliniker”

Fem miljoner kronor har bussen inklusive all utrustning kostat. En investering  som regionstyrelsens ordförande tycker är bättre än att satsa på lokala fasta kliniker.

– Vi har inte behov att ha en fast klinik 365 dagar om året, utan det här är för att fånga upp behovet på olika orter. Det skulle ju kosta en hel del om vi skulle bygga upp nya tandvårdcentraler på alla orter. Det här är ett sätt att flytta vården närmare Kronobergarna utan att bygga fast sig i lokaler, säger Anna Fransson.

Den mobila kliniken kommer att åka runt på orterna för att ta emot barn och unga men kommer också att besöka äldreboende i kommunerna. Den buss som tidigare använts kommer Region Kronoberg att försöka sälja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.