Rollsättaren Maggie Widstrand tycker det är viktigt att flera dialekter får ta plats i TV-produktioner. Foto: Memfis/Privat

Ny tv-serie söker småländska barn

Uppdaterad
Publicerad

Drömt om att bli skådespelare? Nu sökes nämligen barn och unga vuxna mellan 6-20 år till en ny tv-serie på tio avsnitt som spelas in någonstans i Småland i mars.

– Oavsett bakgrund söker vi uttrycksfulla barn med bra inlevelse, säger Maggie Widstrand, rollsättare på produktionsbolaget Memfis.

Produktionsbolaget har mailat ut information till samtliga grundskolor, gymnasier och kulturskolor i Småland.

– Småländska dialekter prioriteras efter regissörens önskemål. I många TV-produktioner blir det oftast bara skådespelare från Stockholm så jag tycker att det är extra kul att småländskan får ta mer plats.

Småländska dialekten svår att få tag i

Men samtidigt som flera smålänningar redan skickat in ansökningar märker Widstrand att den småländska dialekten i många fall lyser med sin frånvaro.

– Lite synd när flera har rikssvenska. Jag har en mormor från Fagerhult och jag kommer ihåg att där pratade man verkligen småländska.

Produktionsbolaget Memfis har bland annat gjort filmerna Fucking Åmål och Jalla Jalla. Mycket kring filmen hålls hemligt fram till den 20 september men Widstrand lovar en sak:

– Det blir ingen Emil i Lönneberga utan snarare en djup och underhållande dramakomedi med många tänkvärda saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.