Foto: TT / arkiv

Dricksvattnet i Alsjöholm måste fortfarande kokas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags kväll uppmanas boende i Alsjöholm i Nybro kommun att koka sitt dricksvatten. Förhöjda värden av mikroorganismer har upptäckts i vattnet.

För drygt två månader sedan drabbades samhället av samma problem.

– De tidigare åtgärder vi gjort har inte gett fullgod effekt och vi planerar nu att pigga ledningsnätet för att komma till bukt med problemet. Vi uppmanar att koka dricksvatten som en försiktighetsåtgärd, berättade Johan Johannesson, chef för VA vid Nybro Energi, i ett pressmeddelande på lördagen

Piggning innebär att en cylinderformad plugg förs genom ledningen för att ta bort eventuellt sedimenterat material.

På måndagen kvarstår uppmaningen att koka dricksvattnet, och Johan Johannesson säger att det kommer att fortsätta så i minst ett par dagar till.

– På tisdag och onsdag kommer vi att vidta åtgärder och förhoppningen är att man efter det kommer att kunna dricka vattnet igen, säger han.

”Tjänligt med anmärkning”

VA-chefen poängterar också att vattnet inte nödvändigtvis är farligt eller kommer att göra den som dricker det sjuk.

– Det är tjänligt men med anmärkning kan man säga. Det vi gör är en försiktighetsåtgärd, säger Johan Johannesson.

Under tisdagen och onsdagen kommer ett 40-tal fastigheter få sitt vatten avstängd mellan klockan 8 på morgonen och klockan 8 på kvällen, medan arbetet utförs. Två tillfälliga vattentankar har placerats ut i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer