Foto: SVT/Peter Magnusson

Ny utrustning i alla akutambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Alla 14 akutambulanser i Kronobergs län utrustas nu med ny livräddande utrustning.

– Jag ger första adrenalindos nu, säger ambulanssjuköterskan Emil Torstensson till sin kollega Karin Thomasson, samtidigt som han för sin kanyl mot den skadade kvinna som ligger mellan dem.

– Ja, jättebra, svarar Karin, själv i färd med att ge syrgas via den mask hon håller mot kvinnans mun.

Trots att det handlar om ett hjärtstillestånd är det ingen av dem som ger kvinnan de hjärtkompressioner, alltså hjärtmassage, som är helt avgörande för om hon kommer att överleva eller inte.

De sköter istället Lucas, en hjärtkompressionsmaskin som Emil och Karin monterat upp över kvinnans bröstkorg.

Maskin bättre än manuellt

Det är övning men kunde lika gärna ha varit allvar. Idag är det en docka som ligger mellan Emil och Karin, imorgon kan det vara du eller jag.

Alla som någon gång genomgått en kurs i hjärt- och lungräddning känner till det moment där man med bägge händerna placerade på en övningsdockas bröstben trycker nedåt om och om igen i snabb takt för att på konstgjord väg hjälpa till att pumpa blod ut i kroppen.

Den som hållit på i fem, kanske tio minuter eller ännu längre vet också hur jobbigt det är. Och det finns faktiskt tester som visat att de kompressioner ambulanspersonalen ger manuellt blir sämre redan efter ett par minuter.

– Hur vältränad man än är så orkar man inte upprätthålla kvaliteten i de kompressioner man ger. Tester har visat att redan efter två minuter sjunker kvaliteten, säger Emil Torstensson.

”Kommer att förbättra våra möjligheter”

Ju sämre kompressionerna är desto svårare är det att rädda liv. Det är här den nya apparaten kommer in i bilden. Den utför nämligen just hjärtkompressioner, på mekanisk väg.

Istället för att själva luta sig över dockan för att trycka handflatorna mot dess bröstkorg, ställer Karin och Emil en metallbåge på marken med ett ben på vardera sidan av dockans bröstkorg.

Från bågens högsta punkt, mitt över dockans bröstkorg arbetar sedan en kolv ner och upp i snabb takt och genomför de kompressioner de annars skulle ha tvingats göra själva.

– Maskinen arbetar kontinuerligt med samma tryck hela tiden, något vi inte kan göra. Det här kommer att förbättra våra möjligheter otroligt mycket, säger Karin Thomasson.

Eldsjäl och Kamprad ligger bakom

Eldsjälen bakom att ambulanserna nu fått den här utrustningen är Ola Johannesson, ordförande i Bolmsö-Tannåkers brandvärn.

Han tog kontakt med Familjen Kamprads stiftelse som gick med på att donera 2,1 miljoner kronor till de nya apparaterna.

– Det känns jättebra att vi kommer att ha den här utrustningen i alla våra akutambulanser, från Lenhovda i nordost till Markaryd i sydväst, säger Stefan Engdahl, chef för ambulansverksamheten i Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.