Nya ambulanser ska klara snö och halka

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronberg har fått fyra nya moderna ambulanser med fyrhjulsdrift. Det ska göra att de lättare tar sig fram i snö och halka.

I februari förra året berättade SVT Nyheter Småland om en ambulans som kört fast. Jerry Lind hade ringt en ambulans, när hans arbetskamrat blev sjuk, men när den i snö skulle vända på en liten parkeringsplats körde den fast och Jerry puttade loss den.

Säkrare med nya ambulanser

Med de nya fyrhjulsdrivna ambulanserna kommer patienterna kunna känna större trygghet, även när det är snö och halt.

Kritik mot trafikfarliga ambulanser

– Det kommer att bli betydligt bättre. Länets invånare kan i fortsättningen känna sig ganska säkra på att det kommer en ambulans i tid. Den kommer inte bli stående i någon snödriva och snurra med bakhjulen, säger Bernt Gustafsson, som är fordonsansvarig för ambulansverksamheten på Region Kronoberg.

Förbättrad arbetsmiljö

De nya ambulanserna kommer också att underlätta för personalen, bland annat genom att bilarna är ombyggda så att båren är placerad i mitten.

– Det kommer förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare. Jag ser att det är en klar fördel att kunna när man kan hjälpa patienten från både höger och vänster sida.

Hoppas på fler

Region Kronoberg har totalt 23 ambulanser och det är fyra av dem som kommer att bytas ut, men på lägre sikt hoppas Bernt Gustafsson att det ska bli fler.

– Vi kommer att göra en utvärdering av de nya bilarna till hösten, för att se om vi ska köpa in fler av den här typen. Mitt mål är att vi ska ha en fyrhjulsdriven ambulans på ytterstationerna Tingsryd, Lenhovda, Älmhult, Markaryd och Alvesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot trafikfarliga ambulanser

Mer i ämnet