Under nästa vecka får 80-plussarna i Kronoberg ett vykort med information om hur man bokar vaccination. Foto: TT/arkiv

Nya besked om vaccineringen av 80 plus i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Under nästa vecka kommer alla 80-plussare i region Kronoberg få en inbjudan till vaccination mot covid-19.

Över 10 000 personer har nu fått minst en spruta vaccin mot covid-19 i Region Kronoberg, något som har gett effekt enligt smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

– Det vi har sett är framför allt en effekt på antalet avlidna, där vi över jul kunde rapporter fem, sex avlidna per dag. Nu är det några enstaka, kanske fem per vecka i stället. Där ser tror jag att vaccinationen har en stor effekt, sa han på fredagens presskonferens.

Och nu planerar region Kronoberg på nytt för att starta med vaccination av de äldre i allmänheten. Nästa steg är att börja med 80 + på vårdcentraler.

”Vykort”

– Alla som är födda 1941 eller tidigare får under nästa vecka ett vykort hem där det står hur man går till väga. Då får man ringa till sin vårdcentral och anmäla intresse, säger vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal.

De som har anmält intresse hamnar i en kö, de äldsta kommer kallas först.

Redan nästa vecka kan det komma igång att ge sprutorna, men fler tillgängliga doser väntas först vecka 11. Efterhand kommer fler åldersgrupper få inbjudan till vaccinering.

Fram till vecka 13 räknar regionen med att få ungefär 25 000 nya doser med vaccin, men ungefär hälften är Astra Zenecas vaccin vilket inte ges till äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.