Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av eleverna fick äran att klippa bandet för invigningen av det nya skolbiblioteket på Östra skolan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Ölands nya bibliotek är byggt som ett skepp – ska bidra till ökad läslust

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen skedde den offentliga invigningen av Östra skolans nya bibliotek. Ett bibliotek som står ut i formen, byggt som ett skepp och med avstamp i den öländska litteraturhistorian. Häng med in i biblioteket och hör varför man valt att bygga i den något udda utformningen.

Läsning är ett av Östra skolan i Färjestadens fokusområden. Med förhoppningen om att kunna öka läsningen av böcker bland eleverna har man velat skapa en trivsam och inspirerande miljö för eleverna att läsa i.

– Det finns inget liknande bibliotek på något annat ställe, vi har byggt det här med väggfasta och platsbyggda hyllor, det finns flera olika sittplatser så att en hel klass ska kunna ha läsning samtidigt här, säger Thomas Eriksson, VD för Cis-koncernen.

Inspirerat av ön och havet

I utformningen av lokalen har man tagit inspiration från Öland och dess hav som omringar ön.

– Det ser ut som ett skepp här inne, vi har byggt det i en nordsydlig riktning, väderstrecken är viktiga för oss ölänningar. Men det här är också bara ett bibliotek, det är en boksamling för böcker och läsning, här finns ingen elektronik utan här sitter man och begrundar livet, säger Thomas Eriksson.

I lokalen finns även skulpterade porträtt på de öländska författarna Margit Friberg, Anna Rydstedt, Johan Stagnelius och Albert Eriksson. Framme vid ”fören” i lokalen har de fyra porträtten skapade av skulptören Clara Sörnäs placerats för eleverna att inspireras av. 

Öka läsningen bland eleverna

För att fylla upp de stora hyllorna i lokalen har man bett eleverna på skolan att komma med förslag på vilka böcker som ska finnas i det nya biblioteketet. Man hoppas på att den nya lokalen ska locka till sig fler elever på skolan till att komma in och sätta sig för att läsa böcker.

– Det är ju inte lika många som läser böcker längre och en stor förhoppning vi har med biblioteket är att vi ska kunna nå fler elever, men samtidigt också att de ska få upp glädjen för att läsa böcker, säger Madeleine Sjöberg, bibliotekarie och lärare på Östra skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer