Jörgen Jonsson gymnasiechef i Västervik: ”Vi har haft en hel del incidenter här”. Foto: SVT

Passerkort och kameraövervakning införs på skola i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks gymnasium är just nu mitt inne i en om- och tillbyggnation av skolan där man bland annat inför nya lås- och passersystem, id-kort för elever och medarbetare, samt sätter upp kameror i valda delar av skolan.

I höstas berättade SVT Nyheter Småland att tre fjärdedelar av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län vid något tillfälle under de senaste tre åren tagit in vakter i skolan. Och på Västerviks gymnasium har det skett vid ett flertal tillfällen.

– Vi har haft en hel del incidenter här, framför allt under de senaste två åren. De förändringar som sker i samhället speglar sig ganska snabbt även i skolans värld, säger Jörgen Jonsson gymnasiechef i Västervik.

Vad har det varit för ”incidenter”?

– För två år sedan hade vi ett ganska stort slagsmål med ett 30-tal ungdomar inblandade. Men vi har även haft situationer där folk som inte går på skolan har kommit hit och skapat problem.

Ett omfattande säkerhetsarbete

En förändrad skolmiljö med fler våldsamma incidenter har gjort att säkerheten blivit en betydligt viktigare och mer komplicerad fråga och Västerviks gymnasium är just nu mitt inne i en om- och tillbyggnation.

– Vårt säkerhetsarbete är ganska omfattande. Vi inför nya lås- och passersystem, id-kort för elever och medarbetare och kameror i valda delar av skolan.

Men de arbetar även med risk- och sårbarhetsanalyser tillsammans med kommunens säkerhetsskyddschef och enligt Jörgen Jonsson är det förebyggande arbetet minst lika viktigt.

– Det handlar om att bygga goda relationer mellan vuxna och elever på skolan. På introduktionsprogrammen har vi numera heltidsmentorer och vi har gjort vissa förstärkningar inom elevhälsan. Dessutom arbetar vi i en nära samverkan med polis, socialtjänst och säkerhetsskyddschef.

Framtiden är oviss

Hur tror du att det kommer att se ut i framtiden?

– Det är svårt att sia om framtiden. Men vi ser i dag att vi jobbar med de här frågorna på ett sätt som vi inte gjorde för ett par år sedan. Det finns därmed ingen anledning att tro att det skulle minska i framtiden, säger Jörgen Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet