Jessica Nilsson är butikschef i Målilla, hon har jobbat över 30 år och märker snatteriet som ett ökad problem och välkomnar nya lagen. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Ny lag för att porta snattare välkomnas av butikschefen

Publicerad

Från den 1 mars träder en ny lag i kraft som gör att butiker får rätt att porta personer som begår upprepande stölder och/eller är hotfulla mot personalen. Matbutiken i Målilla, som dagligen drabbas av snatteri, välkomnar lagen.

Den nya lagen gäller alla som är över femton år och tillträdesföbudet ska vara på högst ett år, men det kan förlängas med ett år i taget.

En av butikerna som drabbas av stölder dagligen är matbutiken i Målilla. Där välkomnas den nya lagen.

– Vi får ett verktyg att gå på, nu har vi lagligt rätt att göra detta, säger Jessica Nilsson butikschef i Målilla.

Personalen hotades med kniv

Jessica Nilsson som har jobbat över 30 år i butiken ser snatteriet som ett växande problem och tycker att det var dags att skärpa lagen.

– Tar du saker så är du inte välkommen i vår butik. Då har du gjort ditt, säger Jessica Nilsson.

För ett år sen drabbades butiken av ett rån. Rånarna hade slagit sönder bakdörren och tagit sig in när butiken stängt för dagen. De hotade personalen med kniv.

– Personalen hade det jättejobbigt efter händelsen och tvingades gå till psykolog, säger Jessica Nilsson.

Fängelse i straffskalan

Lagen innebär att en åklagare kan besluta om tillträdesförbud för en person som upprepade gånger snattat från en butik. Det kan också röra sig om hot och våld mot personal.

Efter att polisanmälan kommit in tar åklagaren beslutet som sedan prövas i domstol. Den som blir portad från en butik men ändå tar sig in bryter alltså från och med 1 mars mot lagen.

Brottet som begås är överträdelse av tillträdesförbud och straffet blir böter eller fängelse i högst sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.