Visselblåsare ska få starkare skydd. Foto: Bilbyrån

Ny lag ska skydda visselblåsare

Publicerad

Regeringen väntas inom kort presentera en ny lag som ska skydda fler visselblåsare.

Förra året presenterades en statlig utredning om hur skyddet för visselblåsare kan stärkas. I april i år skickades ett förslag på lagrådsremiss och en proposition väntas snart.

– Vi ska inte ha tysta arbetsplatser där problem sopas under mattan, skrev arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår att lagen ska gälla all privat och offentlig verksamhet – och inte bara anställda ska omfattas av lagen, utan också till exempel arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter och aktieägare.

Med dagens lagstiftning skyddas personer som rapporterar om allvarliga missförhållanden, men enligt utredningen ska det räcka med missförhållanden som har allmänintresse. Huvudregeln är att man först ska larma internt och om inget händer kan man gå vidare till en berörd myndighet och ytterst till media.

Skadestånd

SVT Nyheter Småland, har berättat om Gunnar Lindén som försökte lyfta problem med ekonomin och i verksamheten på ett litet bolag som drev ett HVB-hem. Efter hot om krav på skadestånd från företagets advokat beslutade han sig för att larma myndigheterna.

Den nya lagen ska öka möjligheterna för personer som Gunnar Lindén att kunna få skadestånd efter eventuella repressalier, enligt Lise Donovan, jurist vid TCO som var del av utredningens referensgrupp.

– Utgångspunkten är sänkt nivå för vad man skyddat kan rapportera om och att fler personer omfattas av skyddet, säger hon.

Undantag för mindre företag

Samtidigt föreslås att alla företag med fler än 50 anställda ska införa egna kanaler för rapportering av missförhållanden.

Den förändringen gäller alltså mindre företag av den typen som Gunnar Lindén och många andra inom välfärdssektorn jobbar för. Enligt en rapport från Konkurrensverket 2015 var majoriteteten av företagen som drev HVB-hem just småföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.