Nya minkregler – ”kosmetiskt dravel”

Uppdaterad
Publicerad

Minkfarmaren Håkan Karlsson från Styggestorp utanför Eksjö dömer ut jordbruksverkets nya regler.

-De nya reglerna  är mest kosmetiskt dravel som inte bygger på vetenskapliga fakta.

Så kommenterar minkfarmaren Håkan Karlsson i Styggstorp utanför Eksjö de nya regler för pälsdjursuppfödning som Jordbruksverket presenterade på torsdagen, och som börjar gälla från och med idag.

Krav på våningsburar

De nya reglerna om utfordringsrutiner och veterinärnärvaro tycker Håkan Karlsson är okej. Däremot är han mycket kritisk till den mest genomgripande och därmed dyraste förändringen – kravet på så kallade etageburar i två våningar och med hyllor i båda planen.

-Jag är just klar med ombyggnaden av 8.000 minkburar till ny och större standard, säger Håkan Karlsson.

-Då känns det tröstlöst att Jordbruksverket nu plötsligt kräver ännu större burar.

Större risk för slagsmål

Han är också kritisk till att Jordbruksverket bara vill tillåta två minkar i varje etagebur medan andra EU-länder tillåter tre minkar i samma typ av bur och därmed ger sina minkfarmare konkurensfördelar.

-Dessutom ökar risken för slagsmål och att ena djuret dominerar med två minkar i buren medan tre minkar balanserar varandra på ett bättre sätt, säger Håkan Karlsson.

Begränsad forskning

Helena Kättström på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd medger att forskningen om minkars beteende i etageburar är begränsad. Men eftersom de nya större burarna blir obligatoriska först 2017 finns enligt Jordbruksverket tid att studera effekterna och eventuellt korrigera reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer