Nya minkregler – ”kosmetiskt dravel”

Uppdaterad
Publicerad

Minkfarmaren Håkan Karlsson från Styggestorp utanför Eksjö dömer ut jordbruksverkets nya regler.

-De nyareglerna  är mest kosmetiskt dravel sominte bygger på vetenskapliga fakta.

Så kommenterarminkfarmaren Håkan Karlsson i Styggstorp utanför Eksjö de nya regler förpälsdjursuppfödning som Jordbruksverket presenterade på torsdagen, och sombörjar gälla från och med idag.

Krav på våningsburar

De nya reglernaom utfordringsrutiner och veterinärnärvaro tycker Håkan Karlsson är okej. Däremotär han mycket kritisk till den mest genomgripande och därmed dyrasteförändringen – kravet på så kallade etageburar i två våningar och med hyllor ibåda planen.

-Jag är justklar med ombyggnaden av 8.000 minkburar till ny och större standard, sägerHåkan Karlsson.

-Då känns dettröstlöst att Jordbruksverket nu plötsligt kräver ännu större burar.

Större risk för slagsmål

Han är ocksåkritisk till att Jordbruksverket bara vill tillåta två minkar i varje etageburmedan andra EU-länder tillåter tre minkar i samma typ av bur och därmed gersina minkfarmare konkurensfördelar.

-Dessutomökar risken för slagsmål och att enadjuret dominerar med två minkar i buren medan tre minkar balanserar varandra påett bättre sätt, säger Håkan Karlsson.

Begränsad forskning

Helena Kättströmpå Jordbruksverkets avdelning för djurskydd medger att forskningen om minkarsbeteende i etageburar är begränsad. Men eftersom de nya större burarna blirobligatoriska först 2017 finns enligt Jordbruksverket tid att studeraeffekterna och eventuellt korrigera reglerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.