Farzad Farzaneh och Anne Lundberg ska springa 8 mil på 8 timmar för välgörenhet Foto: SVT/Janne Danielsson

Anne Lundberg och Farzad Farzaneh springer för välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

I det nya programmet Springhjälpen som ska sändas från Öland ska programledare och gäster springa ihop pengar till Radiohjälpen. Pengarna ska gå till den akuta hungersnöden i världen.

– Det här är ett helt nytt program med en helt ny idé och det är väldigt roligt, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. 

Programmet startar klockan 8 på morgonen och sänds till klockan 17 på eftermiddagen och under den tiden ska programledarna att springa åtta mil. Start och mål är på torget i Mörbylånga.   

– Målet är att samla in en krona per meter under sloganen ”Dina meter räddar liv och att vi springer för att avskaffa hungersnöden”, säger Kristina Henschen. 

Folk kan springa med

Det finns flera olika sätt att samla in pengar på och lyssnar kommer att bjudas in för att själv dra igång egna digitala insamlingsbössor. 

– Vi vill också att folk hakar på och springer med oss. Vi hoppas att det ska bli lite ”Forrest Gump feeling”, att programledaren springer och fler och fler sluter upp, säger Johan Signert, programledare på P4 Kalmar.

SVT-profilen Anne Lundberg, Barnradions Farzad Farzaneh och P4 Kalmars Johan Signert är de springande programledarna och de kommer plocka upp kända gäster längst vägen. 

P4 Kalmars Johan Signert är en av de springande programledarna

– Det kommer att bli jätteroligt och det är kul att vi får göra det i den här delen av landet, säger Johan Signert.

Kan bli rikstäckande

Springhjälpen sänds både i P4 Kalmar och P4 Kronoberg under hela dagen den 19:e juni. Själva loppet kan även ses i SVT Play kl. 08.00-17.00. Och visionen är Springhjälpen ska bli ett större rikstäckande evenemang i framtiden. 

– Jag tror att idrott och solidaritet är en väldigt bra kombination. Vi hoppas att programmet kommer att slå väl ut, att vi når vårt mål och att programmet nästa år blir rikstäckande, säger Kristina Henschen. 

*Skapa en digital insamlingsbössa via webbplatsen springhjalpen.se 

*Swisha ditt bidrag 

*Ring in ditt bidrag  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.