Foto: SVT/arkiv

Nya regler för strandskyddet i Kronoberg

Publicerad

Nu slipper husägare i Kronoberg att söka dispens för att bygga nya, kompletterande byggnader även framför hus som ligger inom strandskyddat område.

Den som har en tomt inom strandskyddat område får lov att bygga kompletteringsbyggnader på tomten om den nya byggnaden ligger minst 25 meter från strandkanten och inom 15 meter från huset.

De byggnader som omfattas av reglerna är de som redan har fått dispens från strandskyddet eller som byggts innan strandskyddet infördes. Reglerna har Länsstyrelsen i Kronoberg tagit fram efter samråd med kommunerna.

Liknande regler har funnits

– Vi har tidigare haft liknande regler som medgav att man byggde kompletterande hus bakom sin huvudbyggnad, men med de nya reglerna får man alltså bygga även framför ett hus, säger Ulrika Nymberg på Länsstyrelsen Kronoberg till SVT Nyheter Småland.

För en tid fick landets länsstyrelser en uppmaning från regeringen att se över reglerna om dispens från strandskyddet eftersom man ville ha mer enhetliga regler kring olika dispenser från strandskyddet. Därför har Länsstyrelsen i Kalmar, som redan sedan tidigare haft den regel som Kronoberg nu beslutat om, också tagit ett nytt beslut. 

– För oss är strandskyddsfrågan ständigt aktuell, men för inlandskommunerna är det inte en lika återkommande fråga, så vi har försökt att hålla en tydlig linje hela tiden, Christian Forssell, planarkitekt på Länsstyrelsen i Kalmar till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.