Foto: TT/Thomas Winje Øijord

Känsliga uppgifter i skolan ska skyddas bättre

Uppdaterad
Publicerad

Växjöföretag vill göra pengar på datasäkerhet i skolan när EU:s nya dataskyddsförordning träder i kraft om mindre än ett år.

It-företagen Combitech och IST med huvudkontor i Växjö inleder ett samarbete med kommuner och skolor när de behöver anpassa sig till de nya säkerhetsreglerna för landets skolor.

– Skolor hanterar mängder med känslig data och kommer att påverkas av de nya reglerna på flera plan, men vi ser att många skolor inte är tillräckligt långt framme i förberedelserna. Med Combitechs kompetens inom informationssäkerhet och vår kompetens inom skoladministration kan vi tillsammans stötta och utbilda i de här frågorna, säger Torbjörn Karlsson, ansvarig för IST:s produktenhet, IST Products.

Stort säkerhetsarbete för många skolor

Den 25 maj 2018 börjar den nya lagen GDPR, General Data Protection Regulation, att gälla och det innebär bland annat att det blir hårdare krav på hur personuppgifter ska hanteras. De nya reglerna innebär också att dataintrång måste rapporteras till Datainspektionen inom 72 timmar efter att intrånget upptäckts.

– I praktiken innebär det att alla skolor måste inventera personuppgifter som processas och lagras samt skapa rutiner som säkerställer att uppgifterna hanteras på ett korrekt sätt. Men man måste också kunna visa att dessa rutiner efterföljs, så för många skolor återstår en hel del arbete, säger Torbjörn Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.